Impactul tensiunii arteriale asupra sănătății

Tensiunea arterială este cel mai important factor de risc pentru accident vascular cerebral, pentru infarct miocardic, arteriopatii periferice, insuficiență renală cronică, retinopatie. Nivelurile de presiune prezic, de asemenea, mortalitatea totală, speranța de viață și, de asemenea, ajută la prezicerea cauzelor non-cardiovasculare de deces. 10 mmHg mai puțină tensiune arterială sistolică sau 5 mmHg mai puțină tensiune arterială diastolică explică reducerea riscului de accident vascular cerebral cu 40%, cea a atacului de cord și a altor patologii coronariene cu 20-25%; prin urmare, reducerea tensiunii arteriale medii la populație reduce riscul de a dezvolta accident vascular cerebral, infarct miocardic și alte boli coronariene, insuficiență cardiacă, fibrilație atrială, boli legate de îmbătrânire (demență și dizabilitate) și de a muri din cauze cardiovasculare.

Tensiunea arterială sistolică este în bărbați cu vârste între 35-69 de ani cel mai important factor în calculul global de risc cardiovascular la 10 ani, cuantificabile prin cărți de risc și riscul individual de scor.

Nimic de la sine înțeles: ce este tensiunea arterială? Și cum se măsoară?

Nimic de la sine înțeles ce este tensiunea arterială Și cum se măsoarăTensiunea arterială este forța exercitată de sânge pe peretele arterelor atunci când inima se contractă și sângele trece în artere, sângele presiune mai mare, “sistolică” sau maximă; între o bate și mai mult inima se umple cu sânge și înregistrați tensiunea arterială mai mică, “diastolică” sau minime. Măsurarea presiunii este înregistrată la nivelul periferic, de obicei în brațul drept, într-o poziție așezată cu ajutorul sfigmomanometrului cu mercur și a fonendoscopului. Tensiunea arterială trebuie măsurată folosind o procedură standardizată care necesită utilizarea corectă a instrumentului de măsurare și cel puțin două măsurători efectuate la câteva minute distanță (vizionați videoclipul pe site-ul web al proiectului Heart).

Conform clasificării JNC 7 (Comitetul Național mixt pentru prevenirea, detectarea, evaluarea și tratamentul hipertensiunii arteriale):

  • o presiune sistolică mai mică de 120 mmHg și o presiune diastolică mai mică de 80 mmHg sunt considerate ” normale”
  • o presiune sistolică între 120 și 140 mmHg sau o presiune diastolică între 80 și 90 mmHg este considerată ” pre-hipertensiune”
  • vorbim despre “hipertensiune arterială” atunci când valorile presiunii sistolice depășesc 140 mmHg sau cele ale presiunii diastolice de 90 mmHg.

În estimează că cel puțin 15 milioane de persoane au o tensiune arterială ≥160 mmHg sau sunt în tratament antihipertensiv. Deoarece creșterea tensiunii arteriale nu este în mod normal percepută, cu excepția cazului în care apar complicații clinice, se recomandă măsurarea tensiunii arteriale cel puțin o dată pe an.

Valorile presiunii și riscul cardiovascular

Valorile presiunii și riscul cardiovascularDefiniția hipertensiunii arteriale este operativ pentru practica clinică, pentru a identifica condițiile în care există un exces de risc, în fapt, riscul de boli cardiovasculare crește progresiv pe măsură ce tensiunea crește liniar și continuu: cea mai mare presiunea, cu atat mai mare riscul de a se îmbolnăvi. Mai multe studii epidemiologice au demonstrat importanța tensiunii arteriale ca factor de risc chiar și atunci când nivelurile de presiune care sunt doar moderat ridicate și s-a estimat că aproape o treime din decesele cauzate de boli coronariene atribuite tensiunii arteriale sunt printre subiecții care nu sunt considerați hipertensivi, deoarece este mai numeroasă în populație.

Tensiunea arterială trebuie, de asemenea, monitorizată în mod regulat în raport cu alți factori de risc (colesterol, zahăr din sânge, greutate, obiceiul de fumat) și trebuie menținută la niveluri dorite prin adoptarea unui stil de viață sănătos și, dacă este necesar, prin administrarea de terapii specifice.

Importanța stilului de viață

Importanța stilului de viațăAdoptarea unui stil de viață sănătos nu numai că contribuie în mod eficient la readucerea valorilor presiunii în cadrul normei, dar le permite să fie menținute la niveluri dorite pe tot parcursul vieții. Stilul de viață sănătos implică, de asemenea, reducerea și controlul altor factori de risc, care sunt colesterolul, excesul de greutate/obezitatea și obiceiurile de fumat, permițând reducerea riscului cardiovascular global.

Astăzi se demonstrează că un stil de viață sănătos din copilărie (prevenirea primordială) este important pentru prevenirea nu numai a bolilor cardiovasculare, ci și pentru o mare parte a bolilor cronice-degenerative. A avea un stil de viață sănătos înseamnă:

  • urmați în mod regulat o dietă variată și echilibrată, bogată în fibre (fructe, legume, leguminoase, cereale, în special cereale integrale) și pește, sărace în grăsimi saturate (cele de origine animală, carne roșie, mezeluri, brânzeturi) și nu prea “bogate” în calorii. Legumele și fructele sunt foarte importante deoarece, pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, conțin vitamine și săruri minerale, cum ar fi potasiul, esențiale pentru o bună funcționare a organelor (o putere de acest fel era tipică zonei mediteraneene la începutul anilor ‘ 60)
  • reduceți cantitatea de sare adăugată la feluri de mâncare: alimentele conțin deja în mod natural o anumită cantitate de sare, astfel încât adăugarea pentru a face alimentele “gustoase” nu este necesară, cu excepția dozelor modeste. Cantitatea de sare de masă pe care o luați în timpul zilei nu trebuie să depășească 5 grame pe zi. Trebuie avut în vedere că cantitatea de sare introdusă cu dieta depinde atât de cantitatea de sare adăugată la prepararea alimentelor sau prezentă în alimentele preambalate, cât și de cantitatea de alimente luate. Pentru mai multe, citiți datele privind consumul de sare de italieni și de intervenție și prevenire în studiul “consumul de sare în populația adultă în italia”, publicat în iulie 2012 privind Epicentrul și focus “a Proiectului Minisal-Girsci” de Chiara Donfrancesco și Simona Giampaoli (Cnesps-Iss), Pasquale Strazzullo și Ferruccio Galletti (Universitatea din Napoli Federico II), Daniela Galeone (ministerul Sănătății)
  • limitați consumul de alcool (nu mai mult de un pahar de vin pe zi pentru femei și până la două pentru bărbați); alcoolul, împreună cu grăsimea este nutrientul cel mai caloric (1 g de alcool conține 7 kcal ,paharul mediu de vin roșu conține aproximativ 120 kcal; 1 lingură ulei de măsline extravirgin conține 108 kcal)
  • mențineți forma de greutate, adică indicele de masă corporală între 18 și 24 kg / m2 (indicele de masă corporală este un indicator care ia în considerare greutatea și înălțimea împreună)
  • exercitați în mod regulat (mersul pe jos cel puțin 30 de minute pe zi într-un ritm rapid sau ciclism sau sport de cel puțin 3-5 ori pe săptămână)
  • renunțe la fumat
  • învață să gestionezi stresul: viața fără stres este dificilă, dar intensitatea este mai mult sau mai puțin puternică a factorilor externi care pot provoca (zgomot, dificultăți la locul de muncă, probleme familiale sau sănătate), precum și diferitele capacități de reacție sau rezistență ale fiecăruia dintre noi, pot facilita sau împiedica impactul negativ asupra sănătății.

Terapie

Atunci când tensiunea arterială este foarte mare, este necesar să se intervină cu terapia medicamentoasă stabilită de medicul sau specialistul curant după luarea în considerare a valorii presiunii sistolice și diastolice, prezența anumitor patologii, prezența altor factori de risc, familiaritate. Odată stabilit cel mai potrivit medicament, terapia trebuie menținută pe tot parcursul vieții. Stilul de viață sănătos trebuie totuși adoptat întotdeauna chiar și atunci când este necesară terapia medicamentoasă, care este evaluată de medic și pe baza altor factori de risc și a prezenței oricăror leziuni ale organelor. Citiți și studiul aprofundat “abordări personalizate pentru obiective comune” de Barbara de Mei (unitatea de comunicare și formare, Cnesps-Iss).

Hipertensiunea arterială este, prin urmare, o condiție de risc în mare măsură prevenibilă și modificabilă prin intervenții asupra populației generale și a persoanelor cu risc ridicat. Strategia preventivă trebuie să țină seama de faptul că majoritatea evenimentelor cardiovasculare se manifestă în intervalul mediu al distribuției riscului, deoarece, în ciuda riscului este mai mic, cu atât este mai mare numărul populației și, prin urmare, numărul evenimentelor este mai mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *